Salam de biscuiti cu prosecco

Cum poti sa rezisti ciocolatei  ramase in frigider si fructelor  uscate gen cirese, caise, merisoare si stafide chiar si dupa mesele bogate de dupa Craciun…?

Va zic eu ca nu prea  ai cum …..pentru ca din  combinatia aceasta a iesit un minunat salam de biscuiti cu Prosecco .

salam de biscuiti 2

Din ce am tot citit,  salamul de biscuiti cu ciocolata este un desert italian  facut in mod traditional  folosind ciocolata neagra , biscuiti si rom negru. La fel ca cele mai multe retete traditionale a fost modificata de-a lungul anilor si astazi veti vedea versiunea cu nuci , alune,  fructe uscate, biscuiti cu lamaie  si minunatul Prosecco de care m-am indragostit .

Eu inca mai am  sub semnul intrebarii o mare nedumerire …nu stiu daca  gustul m-a ademenit mai mult decat textura. Un lucru e sigur…e minunat, e moale, e plin de ciocolata si arome.

Clar o sa vrei sa il mai repeti de acum incolo pentru ca dupa o felie, doua, trei….o sa o mai ceri cu siguranta si pe a patra :D.

Eu am vrut sa aibe mai multe nuci si fructe uscate decat biscuiti acest salam  dar tu  poti sa te joci cu proporția de biscuiti la nuci  si/sau poti folosi  Marsala, Amaretto sau alt lichior la  alegerea ta.

Reteta am preluat-o  de pe blogul Georgianei si al Iolandei -  Sisters’ Kitchen si  o mai vazusem inainte si pe

Good Food  –  imi facea de foarte mult timp cu ochiul.

 

Nota:
Salamul de biscuiti va fi mai ferm atunci cand il scoti din frigider si cel mai bine este sa tai imediat feliile.
Cand vor ajunge la temperatura camerei inainte de servire vor deveni apoi moi si delicioase.
Aceasta reteta foloseste oua crude asa ca,  asigurati-va ca utilizati cele mai proaspete oua pe care le aveti. De asemenea, minunatul salam  merge stralucit cu o inghetata de lamaie, vanilie sau ….dupa preferinta fiecaruia.

Voi cu ce l-ati servi ?

salam de biscuiti 1

Salam de biscuiti cu prosecco

  • Prep time:
  • Cook time:
  • Total time:
  • Yield: 12
  • Difficulty: easy

Ingredients:

  • 200 gr unt
  • 140 gr zahar
  • 4 oua
  • 2 linguri cacao
  • 50 ml prosecco (sau orice alt vin spumant)
  • 1 varf de generos cu sare de mare
  • 250 gr ciocolată neagra
  • 160 gr biscuiti cu lamaie
  • 100 gr alune de padure coapte si maruntite grosier
  • 150 gr nuci tocate grosier
  • 140 gr mix de fructe uscate (cirese, caise, merisoare si stafide)
  • 50 gr zahar pudra pentru presarat.

Directions:

  1. Untul se alifiaza cu zaharul pana se obtine o crema afanata. Punem apoi ouale unul cate unul amestecand bine după fiecare. Incorporam sarea, cacao si prosecco.
  2. Ciocolata se pune intr-un bol / castron termorezistent asezat deasupra unei oale cu apa ce fierbe incet (bain-marie) si o lasam sa se topeasca usor, amestecand din cand in cand, pana ce devine cremoasa. Ciocolata se incorporeaza dupa vreo 5 minute cand aproape s-a racit in compozitia de ou.Adaugam apoi biscuitii, nucile, alunele si fructele uscate.
  3. Intindem o folie alimentară in strat dublu (neaparat) pe blatul de lucru curat pe care l-am sters in prealabil cu o carpa umeda ca folia sa se lipeasca mai bine. Presaram zahar pudra din abundenta si asezam compozitia in centrul foliei cu ajutorul unei linguri si ii dăm forma de salam cu o lungime de aproximativ 30 cm.
  4. Rulam folia cat mai strans, dupa care rasucim salamul pentru a fi si mai strans invelisul si neaparat innodam capetele .
  5. Il tinem la frigider minim 8 ore dar, preferabil peste noapte.

Published on by

Daca ti-a placut acest post poti lasa un comentariu sau te poti abona la RSS feed pentru a fi la curent cu ultimele articole publicate.

Comments: 2

  1. Dana 8 January, 2014 at 10:55 am Reply

    Tentant salamul tau.
    Ma bucur ca ai dat drumul la site.
    Mult succes.

    • Mihaela 8 January, 2014 at 4:39 pm Reply

      Multumesc Dana! Inca mai lucrez la el dar trebuia sa incep si eu anul in forta, nu ?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *